Tietoa minusta

Olen Antti Yli-Tainio, 35-vuotias pitkän linjan järjestöaktiivi ja pienimuotoinen kunnallispoliitikko. Muutin Jyväskylään 2000-luvun alkupuolella, ja täällä haluan jatkossakin asua! Olen ehtinyt Jyväskylässä ollessani toimia kymmenissä eri järjestöissä, muun muassa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana.

Suhteeni politiikkaan on käytännönläheinen: haluan korjata ongelmat, joita näen. Politiikassa on kyse meidän arjestamme, ja sen paremmaksi tekemisestä. En ole mukana politiikassa rakentamassa poliittista uraa, tai toteuttaakseni tiettyä ideologiaa.

Osallistuin kaverin ehdotuksesta vuoden 2008 kunnallisvaaleihin ja päädyin sitä kautta Jyväskylän sivistyslautakunnan varajäseneksi. Sivistyslautakunnassa olen tehnyt aloitteita mm. homekoulujen ongelmien ratkaisemiseksi, parempien ja halvempien tietotekniikkaratkasuiden käyttöönottamiseksi sekä lasten iltapäivätoiminnan maksujen kohtuullistamiseksi, mistä vein Jyväskylän kaupungin aina oikeuteen asti kohtuuttomista asiakasmaksuista.

Uskon vahvasti tasa-arvon ja kaikista huolehtivan hyvinvointiyhteiskunnan periaatteisiin. Olen mukana, koska haluan auttaa. Ymmärrys ihmisten hädästä ja turhautumisesta motivoi minua tekemään kaikkeni ratkaisujen aikaansaamiseksi. Toimin yli 10 vuotta Jyväskylän opiskelija-asumisen parissa. Sekin lähti yksinkertaisesta ajatuksesta, että opiskelija-asuminen voi tarjota meille nykyistä enemmän. Olen vuosien varrella saanut runsaasti kiitosta toiminnastani opiskelija-asumisen parissa. Toimin edelleen osaltaan perustamani Kortepohjan lautapelikerhon vetäjänä.

Etsin kestäviä ratkaisuita kaikessa toiminnassa. Olen ollut esimerkiksi edistämässä energiansäästöä monella eri suunnalla: se on parasta mahdollista ilmastopolitiikkaa. Olen edistänyt energiansäästöä muun muassa Kortepohjan ylioppilaskylässä. Jyväskylän yliopistolla perustettiin aloitteestani yliopiston ensimmäisen ympäristöryhmä. Olin aloitteentekijäna myös opiskelijoiden ja kaupungin vuokra-asuntojen yhteisen energiaeksperttikoulutuksen aloittamisessa, Keski-Suomen energiatoimiston vastatessa toteutuksesta, kiitos siitä heille. Olen itse kala-kasvissyöjä eettisistä syistä, mutta en tuputa ideologiaani muille.

Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri (ekonomi) tietojärjestelmätieteestä, ja filosofian maisteri solu- ja molekyylibiologista. Olen suorittanut myös aineenopettajankoulutuksen.

 

Nykyiset ja aiemmat luottamustoimet

Olen toiminut vuodesta 2012 lähtien Jyväskylän tarkastuslautakunnassa. Olen lautakunnan aktiivimpia keskustelijoita ja olen saanut terävistä huomioistani kiitosta myös viranhaltijoilta. Olin aloitteentekijänä Jyväskylän ja sairaanhoitopiirin ruokapalveluiden yhdistämistämisessä, joka toteutui vuoden 2016 alusta. Päällekkäisten rakenteiden ja hallinnon purkaminen säästää oikeaa rahaa. Se on sitä asioiden tekemistä fiksummin. Olen tarkastuslautakunnassa toimiessani tehnyt myös huomion, että Jyväskylän kotihoito on tehotonta. Laskin muutama vuosi sitten, että Jyväskylä käyttää yli 20 miljoonaa euroa muita kaupunkeja enemmnä vanhusten kotihoitoon. Se ei kuitenkaan tarkoita muita parempaa laatua vaan tehottomuutta. Osin antamamme palautteen perusteella Jyväskylä otti vuoden 2017 alussa käyttöön toiminnanohjausjärjestelmän, joka säästää todennäköisesti miljoonia yhteistä rahaamme vuosittain. Parempi työvuorojen suunnittelu tarkoittaa samalla, että huomattavasti suurempi osuus kotihoidon työajasta kuluu suoraan asiakkaiden kanssa.

Toimin 2010-2011 kaksi vuotta käytännössä täyspäiväisesti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa, ensin 2010 hallituksen varapuheenjohtajana ja ympäristövastaavana, ja 2011 koko ylioppilaskunnan puheenjohtana.

Vuosina 2008-2012 toimin Jyväskylän sivistyslautakunnan varajäsenenä, missä mm. äänestin sen puolesta, että koulujen luokkakoolle asetttaisiin yläraja. Vastustin myös Jyväskylän lukioiden siirtoa koulutuskuntayhtymään, koska päätös oli ilmeisesti huonosti mietitty. Tein sivistyslautakunnassa myös ehdotuksia, joiden avulla saataisiin säästöjä ilman tarvitsee juustohöyläämiselle. Sivistyksellä olisi voinut esimerkiksi säästää siirtymällä helpompikäyttöisiin Linux-tietokoneisiin kouluissa. Olin tietääkseni ensimmäinen, joka jo sisäilmaongelmien kanssa kamppailevan Lohikosken koulun remontin kohdalla 2009 sanoi että asiat pitäisi tehdä toisen. Toistuvat väistötiloihin muuttamiset, sisäilmaongelmien ja epäonnistuineet korjaushankkeet ovat kohtuuttomia henkilökunnan ja oppilaiden kannalta. Nostin sivistyslautakunnassa esille sen, että sisäilmaongelmaisten rakennusten korjaamisen ohella pitäisi aina tutkia myös mahdollisuus rakentaa uusi rakennus, joka tulee usein myös halvemmaksi, ja sisäilmaongelmat poistuvat varmasti.

Toimin yli vuosikymmenen ajan Jyväskylän opiskelija-asumisen edistäjänä. Ensin Kortepohjhan ylioppilaskylässä asukastoimijana ja päättäjänä. Aloitin tuona aikana monia hankkeita ja asumismukavuuden parantamiseksi, asukaslähtöisen kerhotoiminnan edistämiseksi – ja energian säästämiseksi, mikä on auttanut hillitsemään vuokrien kasvua. Kortepohjan kaikkiin asuntoihin asennettiin aloitteestani sälekaihtimet. Toimin edelleen 2004 perustetun lautapelikerhon vetäjänä Kortepohjassa. Toimintaa osallistuu viikottain toistakymmentä kerholaista. Tervetuloa muuten mukaan! Ylioppilaskylän jälkeen toimin vielä vuodet 2011-2016 Keski-Suomen opiskelija-asuntosäästiössä (KOAS) ensin valtuuskunnan puheenjohtaja ja sitten hallituksen jäsenenä. Myös tästä työstä sain kolleegoiltani ja asukkailta paljon kiitosta.

Opiskeluaikanani ehdin myös toimia useissa eri järjestöissä yliopistolla, muun muassa matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan ainejärjestö Ynnä ry:ssä, biologian opiskelijoiden Syrinxissä, aineenopettajien ainejärjestö Jano ry:n varapuheenjohtajana sekä Jyväskylän lautapeliseura ry:n perustajana. Olen lisäksi toiminut useissa neuvostoissa ja työryhmissä yliopistolla, ja esimerkiksi Suomen lautapeliseura ry:n hallituksessa. Olen aina halunnut olla toimintaympäristöni aktiivinen kehittäjä. Yliopistolla olen lisäksi toiminut esimerkiksi Vaihtoehtoisen opinto-oppaan (Vopas) päätoimittajana, tutorina, sekä ideoinut uusia toimintatapoja kuten ”Opiskelijan oikeudet”-kampanja ja ylioppilaskunnan ruokala Ilokiven kehitysyhteistyö (kehy) -ruokalippukeräyksen. Toimiessani ylioppilaskunnan ympäristövastaavana perustettiin ehdotuksestani yliopiston ensimmäinen ympäristöryhmä rakentamaan yliopiston ympäristötyötä.

 

Kaikki nykyiset ja aiemmat luottamustoimeni löydät tältä sivulta.