Sippulanniemen alue on kaavoitettava asumiselle

Jyväskylän kaupungin tulee kaavoittaa Sippulanniemen alue Kuokkalassa asuntorakentamiselle nykyisen käyttäjän vuokrasopimuksen päättyessä. Alueella sijaitsee nykyään golfkenttä, jolle tulee osoittaa tontti kauempana asutuksesta.

Golfkenttä kaupungin ydinalueilla ei ole välttämättömyys. Asunnot sen sijaan ovat.

Kaupunginvaltuusto käsittelee seuraavan kymmenen vuoden asuntorakentamisen suunnitelmaa kokouksessaan 30.5. Jyväskylän keskustaympäristö on jo varsin tiiviisti rakennettua. Tämän voi kukin helposti todeta esimerkiksi Jyväskylän karttapalvelusta.

Myöskään muutaman kilometrin säteellä keskustasta ei juuri ole isoja, rakentamattomia alueita. Sippulanniemen alue on tähän merkittävä poikkeus.

Niemi on jo nyt Jyväskylän kaupungin omistuksessa, mutta valtaosan Sippulanniemestä varaa tällä hetkellä yksityisen yhdistyksen pyörittämä golfkenttäalue. Alueelle ei tällä hetkellä myöskään ole suunnitteilla asuntoja.

Golfkentän sisäänsä sulkeva alue on lähes neliökilometrin kokoinen. Huomattavasti julkisuutta saaneelle ja paljon pienemmälle, 0,32 neliökilometrin Kankaan alueelle rakennetaan koti arviolta 5 000 jyväskyläläiselle. Sippulanniemi voisi kokonsa puolesta siis tarjota kodin jopa 15 000 asukkaalle Päijänteen rantojen läheisyydessä.

Asumisen tarpeeton hajautuminen kauemmas keskustasta vaikuttaa suoraan ihmisten arkeen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pidempää matkaa töihin, kouluun tai harrastusten pariin. Sippulanniemen jättäminen kaavoittamatta asumiselle olisi huonoa suunnittelua ja väärin ensi vuosikymmenien jyväskyläläisiä kohtaan.

Harrastusmahdollisuudet ovat tärkeitä, eikä golf harrastuksena ole ongelma. Ongelma on kentän varaama suuri alue ja sen sijainti.

Kaupunkiin viime vuosina nousseet lukuisat frisbeegolfradat ovat esimerkki harrastuksesta, joka sulautuu ympäristöönsä viemättä kohtuuttomasti tilaa.

Perustamisensa aikaan 70-luvulla golfkentän sijainti kaupungin silloisilla reuna-alueilla on voinut olla perusteltu. Kaupungin kasvu ja kehitys ovat kuitenkin ajaneet nykyisen golfkentän ohi. Sippulanniemi tulee varata asuntorakentamiselle lähivuosien aikana.

Antti Yli-Tainio
varavaltuutettu (vihr.)
Jyväskylä