Tienaa euroja energiaa säästämällä

Julkaistu Jyväskylän vihreiden kunnallisvaalien vaalilehdessä 2012 lyhennettynä

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on arvioinut, että pelkästään energiankäyttöä tehostamalla voitaisiin saavuttaa puolet maailman kasvihuonepäästöjen vähennyksistä. Jos energiansäästön mahdollisuudet saadaan hyödynnettyä, on myös ydinvoiman haitoista ja hyödyistä pian historiaan.

Tämän taloustilanne näkyy kuntien säästöjen lisäksi tavallisen ihmisen arjessa. Kaukolämmön ja sähkön hinnat nousevat varmasti kuin kuu taivaalle. Suomalaisten kotien käyttämästä energiasta kuluu suunnilleen puolet lämmitykseen, kolmasosa sähköön ja viidesosa käyttöveden lämmittämiseen. Sähkösopimuksen kilpailuttamalla voi saada hieman säästöjä. Halvinta energiaa on kuitenkin käyttämätön energia.

Energian säästämisestä tulevat monelle mieleen energiansäästölamput, jotka ovat tuottaneet monelle päänvaivaa. Lamput ovat olleet liian himmeitä, valo on ollut väärän sävyistä tai lamppu on syttynyt hitaasti. Tähän ovat syynä valmistajien pikemminkin puutteelliset pakkausmerkinnät kuin itse lamput. Nykyään ulkovalaistukseen tai tiuhaan syttyviksi ja sammuviksi tarkoitetuille lampuille löytyy omat pakkausmerkintänsä. Erilaisista lampuista voi lukea lisää esimerkiksi kotisivuiltani, tai Motivan http://lampputieto.fi-palvelusta.

Veden kulutuksen pienentämisestä on sinulle kaksinkertainen hyöty: säästät sekä vettä että sen lämmittämiseen kuluvaa energiaa. Huomion kiinnittäminen vesikalusteisiin tai putkiston vedenpaineeseen voi säästää huomattavan määrän vettä. Hanan tai suihkun suuttimien uusiminen on helpoin tapa säästää vettä omakotitalossa. Putkiston vedenpaineen säätö on helpoin tapa pienentää vedenkulutusta kerrostaloissa. Vuotava vessanpönttö voi kuluttaa vettä jopa satojen eurojen edestä vettä vuodessa. WC:n vuodot on helppo havaita asettamalla paperinpalan pöntön takaseinälle. Jos paperi alkaa kastua, vuotaa pönttösi vettä. Nykyaikainen astianpesukone pesee 12 hengen astiaston reilulla kymmenellä litralla vettä, kun vastaavien astioiden pesu käsin voi kuluttaa jopa 120 litraa vettä!

Lämpöä on mahdollista säästää jo hyvin pienillä toimenpiteillä. Lämmönhukkaa voi vähentää siirtämällä huonekalut pois patterien edestä, jolloin leviää lämpö paremmin asuntoon. Lämpö karkaa talosta paitsi seinien läpi, myös tukkimattomista ikkunoiden tai ovien raoista. Näiden tiivisteet kannattaa tarkistaa. Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden uusiminen helppo ja tehokas tapa vähentää lämmönhukan lisäksi vedon tunnetta asunnossa.

Edullinen tapa vähentää lämmön karkaamista harakoille ovat sälekaihtimet. Kun sälekaihtimet ovat valoisalla auki ja pimeällä kiinni, estää kaihdin lämpösäteilyn karkaamista ikkunan kautta ulos. Sälekaihtimien välillä on huomattavia eroja. Parhaimmillaan sälekaihdin vastaa ylimääräistä lasia ikkunassa! Parvekelasien hankkiminen säästää sekin jopa viisi prosenttia lämmityskuluista ja lisää asumismukavuutta.

Jos ostat kodinkoneita, kannattaa satsata energiatehokkaaseen. Energialuokkien A+ ja A++ jääkaapit maksavat ylimääräisen hinnan nopeasti takaisin. Televisiota ostaessa kannattaa valita LCD-televisio plasma-TV:n sijaan. LCD-televisiot kuluttavat merkittävästi vanhoja kuvaputkitelevisioita vähemmän energiaa, kun taas plasmatelevisiot jopa vanhoja laitteita enemmän. Viihdelaitteet kannattaa kytkeä on/off-katkaisimella varustettuun jatkojohtoon, ja napsauttaa virta kokonaan pois kun laitteita ei käytetä. Moni laite kuluttaa sähköä kuitenkin myös silloin, kun ei ole lainkaan päällä. Sähkölaitteiden energiankulutusta voi seurata itse pistorasiaan sopivalla kulutusmittarilla, jonka voi ostaa omaksi parilla kympillä.

Otan energiansäästövinkit talteen jääkaapin oveen! Enemmän vinkkejä energiansäästöön löytyy kotisivuiltani osoitteessa http://www.valitseantti.fi/.

Antti Yli-Tainio
kunnallisvaaliehdokas
energiaekspertti

 

Energiansäästövinkkien TOP 5

  1. Korjaa vessanpöntön vuoto. Säästät jopa satoja euroja vuodessa. (korjausvideo; en ole kokeillut)
  2. Jos korjaat tai uusit, panosta energiatehokkaaseen. Se maksaa itsensä nopeasti takaisin.
  3. Tarkista ja korjaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet parin vuoden välein.
  4. Vaihda suihkun suutin, tai koita selvitä suihkusta minuuttia tai paria nopeammin.
  5. Kytke tarpeettomat sähkölaitteet pois päältä tai kokonaan pois seinästä

 

 

Kun ostat energiansäästölamppua, katso kirkkausarvoa eli lumeneita – älä watteja. Wattien vertailu paljasta lampun oikeaa kirkkautta. Hehkulamppu jonka teho on 25 wattia korvataan lampulla jonka kirkkaus on noin 230 lumenia. 40W hehkulamppu on kirkkaudeltaan 430 lumenia, 60W 710 lumenia ja 100W hehkulamppu vastaa 1380 lumenia. Lähde: Motiva Oy / Jari Aalto.