Tieto kaupungin päätöksistä elintärkeää

Jyväskylän kaupunginkanslia lähestyi perjantaina (24.11.) luottamushenkilöitään sähköpostilla. Siinä kerrottiin, että kaupunki tulisi jatkossa rajoittamaan toimielinten, kuten valtuuston ja lautakuntien, pöytäkirjojen saatavuutta internetin kautta.

Jatkossa Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta löytyisivät vain kuluvan ja edellisen vuoden pöytäkirjat. Kaikki aikaisempien vuosien pöytäkirjat poistettaisiin ensi kuun alusta lähtien.

Päätös on mielestäni käsittämätön. Jyväskylän kaltaisten julkisten toimijoiden asiakirjat ovat lain mukaan julkisia, eli niiden tulee olla kaikkien saatavilla. Laki myös edellyttää kuntia edistämään asukkaidensa tiedonsaantia.

Vanhojen pöytäkirjojen poistoa verkosta perustellaan sillä, että niihin on päätynyt sinne kuulumattomia henkilötietoja.

Henkilötietojen poistaminen vanhoista pöytäkirjoista tuottaa epäilemättä työtä ja kustannuksia. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että yhteiset päätökset ovat kaikkien tiedossa.

On erittäin tärkeää, että valtuutettujen ja muiden päättäjien toimintaa voidaan arvioida kriittisesti. Jos pöytäkirjat olisivat verkossa korkeintaan kaksi vuotta, et voisi äänestäjänä enää seuraavien vaalien alla tarkistaa, miten ehdokkaasi on äänestänyt sinulle tärkeissä kysymyksissä – paitsi raahautumalla kaupungintalolle henkilökohtaisesti lukemaan pöytäkirjoja.

Jyväskylän suunnitelma julkisen tiedon saatavuuden rajoittamisesta on järjetön ja loukkaa toteutuessaan kansalaisten tiedonsaantioikeutta. Pöytäkirjojen poistaminen internetistä ei myöskään ratkaise sitä ongelmaa, että henkilötiedot pitäisi joka tapauksessa poistaa myös jäljelle jäävistä ”paperiversioista”.

Vaadin Jyväskylää muuttamaan päätöksensä, jotta toimielinten pöytäkirjat ovat jatkossakin kaikkien saatavilla verkossa. Yhteisten päätösten tulee olla kaikkien luettavissa ilman kohtuutonta vaivaa.

Antti Yli-Tainio
varavaltuutettu (vihr.)
Jyväskylä