Vaaliteemani 2017 kuntavaaleissa

1) Kaupungin sisäilma-asiat kuntoon

Sisäilmakorjauksista säästäminen on säästämistä väärästä paikasta. Sisäilmaongelmat aiheuttavat paitsi inhimillistä hätää, myös todellisia kustannuksia niin kaupungille kuin yksilöillekkin. Olin myös ensimmäisiä, joka nosti vuonna 2009 esille Lohikosken koulun jatkuvian korjaustan järjesttömyyden. Olisi ollut fiksumpaa rakentaa uusi koulu. Pelkään pahoin, että kaupungin valvonta uusia tiloja rakennettaessa ei ole riittävää, ja että uusia sisäilmaongelmia tehdään edelleen.

LUPAUS: Tulen valtuustossa vaatimaan sisäilmaongelmien nopeampaa korjaamista, ja parempaa rakentamisen aikaista valvontaa.

 

2) Joukkoliikennettä kehitettävä

Puolustin joitakin vuosia sitten äänekkäästi ratkaisua, että kaupungin tulisi ottaa joukkoliikenne itse hoidettavakseen. Näin sittemmin myös kävi. Aiempi yksityisen Jyväskylän Liikenne Oy:n monopoli oli järjetön taloudellisesti, ja esti bussiliikenteen kehittämisen. Vielä kuitenkin riittää tehtävää. Jyväskylän bussipysäkeille pitää saada pysäkkikohtaiset bussiaikataulut. Bussin aikataulun arvailu ei hyödytä ketään. Myös sekä reiteissä että aikatauluissa riittää parannettavaa. Aamuvuoroon ja aamujunaan pitää päästä bussilla. Linjojen samanaikaisuutta pitää parantaa, siten että odottamiseen ei tuhlaannu ylimääräistä aikaa.

LUPAUS: Aloitan heti vaalien jälkeen keskustelut virkamiesten kanssa joukkoliikenteen kehittämisestä.

 

3) Kadut ja talvihoito kuntoon

Jyväskylä päätti muutama vuosi sitten käytännössä yksityistää jalkakäytävien talvihoidon asukkailleen. Tämä tarkoittaa, että yhden vastuunkantajan sijaan Jyväskylän jalkakäytävien hoito hajautettiin sadoille tai tuhansille erillisille kiinteistöille. Alkuperäinen esitys olisi ottanut mukaan myös omakotitaloasukkaat. Päätös oli taloudellisesti järjetön, eikä takaa jalkakäytävien hyvää talvihoitoa. Jokainen kaatuminen on liikaa. Jo muutama sairaalareissu tuottaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi kaupungille enemmän kustannuksia kuin mitä päätöksellä näennäisesti säästettiin.

Jyväskylän liikennejärjestelyissä on muutenkin liikaa vaaran paikkoja. Hannikaisenkadulle (Keskustan ja raiteden välinen katu) tarvitaan liikennevalot tai ainakin kolmiot poikkikaduille. Myös liikennevalollinen suojatie on aina valotonta parempi. Muita esimerkkejä vaaran paikoista ovat esimerkiksi Harjukadun auto- ja pyöräkaistan yhdistelmä, ja esimerkiksi Kortepohjan Taitoniekantien uusi liikennejärjestely. Esimerkkejä olisi paljon muitakin. Tuleeko sinulle niitä mieleen? Laita minulle viestiä niin vien asiaa eteenpäin.

LUPAUS: Teen valtuustoaloitteen jalkakäytävien talvihoidon palauttamisesta kaupungille.

 

4) Lasten ja nuorten yhdenvertaiset palvelut

Jyväskylä päätti rajoittaa lasten oikeutta osallistua päivähoitoon, jos toinen lapsen vanhemmista on kotona. Tämä voi kuulostaa kohtuulliselta, mutta päätökseen liittyy useita ongelmia. Päivähoito on ennekaikkea lasta itseään varten. Päivähoito tukee kasvua, eikä tarve vanhempien kasvatustyön tukemiselle riipu esimerkiksi näiden työllisyystilanteesta. Lapsen oikeuksien rajaaminen vanhemman elämäntilanteen perusteella on paitsi väärin, se toimii tarkoitustaan varten. Esimerkiksi työttömän vanhemman voi olla vaikeaa ottaa työtä tilanteessa, jossa päivähoitoa ei välttämättä ole tarjolla. Erityisesti päätös vaikeuttaa satunnaisen keikkatyön vastaanottamista. Puolipäiväisille ja täysipäiväisille lapsille on myös eri hoitoryhmät. Lapsen pompottaminen tutusta ja turvallisesta päivähoito ryhmästä uuteen ja vieraaseen vanhemman elämäntilanteen muuttuessa on sekin väärin.

Olen jo vuosia kritisoinut Jyväskylän kohtuuttomia iltapäivätoiminnan maksuja. Iltapäivätoiminta on alakouluikäisille tarjottavaa koulunjälkeistä toimintaa, jossa voidaan mm. auttaa läksyjen kanssa. Tästä hyötyisivät keskimäärin kaikkein eniten ne, joilla on siihen kaikkein vähiten rahaa. Kaikki pienituloiset eivät ole heikko-osaisia, mutta heikko-osainen on usein myös pienituloinen. Tosin myös hyvätuloien miettii kahdesti iltapäivätoimintaan menemistä, kun sen hinta on 130 euroa kuukaudessa. Vain noin puolet Jyväskylän lapsista osallistuukin koulujen iltapäivätoimintaan. On myös Jyväskylältä taloudellisesti järjetöntä pitää yllä noin korkeita maksuja iltapäivätoiminnalle, koska merkittävä osuus sen rahoituksesta tulee valtionosuuksina. Jyväskylä toisin sanoen samalla menettää rahaa, johon sillä olisi oikeus, jättämällä antamatta lapsilleen palveluita, joista nämä hyötyösivät.

LUPAUS: Edistän kaikessa toiminnassani lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta. Teen esityksen täyden päivähoito-oikeuden palauttamiseksi kaikille lapsille. Teen aloitteen nuorisotiloista myös Kortepohjaan ja Lohikoskelle.

 

***

Vaaliteemani ovat vain esimerkkejä siitä, miksi olen ehdolla Jyväskylän kaupunginvaltuustoon. Jyväskylä pystyy tekemään asiat fiksummin. Siihen tarvitaan kuitenkin päättäjiä, jotka ovat hereillä, ovat valmiita paneutumaan asioihin perusteellisesti, ja jotka osaavat esittää parempia ratkaisuita. Siksi pyydän ääntäsi.

– Antti Yli-Tainio

 

Lisää kantojani löydä esimerkiksi YLEn ja Helsingin sanomien vaalikoneista.